zaterdag, augustus 15, 2009

Lobster everywhere!

Zoals de titel al doet vermoeden, is Maine de staat van de kreeft, maar daarnaast is het ook de regio waar je op de baan wel eens een eland kan tegenkomen:
Wij zijn er jammer genoeg geen tegengekomen, niet tegenstaande we langs Moosehead Lake reden op weg naar het kuststadje Bar Harbor. De omgeving was wel prachtig, met water en bergen.

Onze eindbestemming was dus Bar Harbor, een heel toeristisch stadje, maar wel gezellig en vol restaurants waar je lekkere vis en kreeft kan eten.


















Met schitterend weer reden we 's anderendaags naar het nabijgelegen Acadia National Park. In de VS hebben ze de goede gewoonte om natuurgebieden te beschermen. Met de annual pass die we vorig jaar in het Westen van de VS aankochten, konden we ook dit park nog in. Er is een route die langs een strand, vijvers en meren passeert. We stopten aan het strand om te lezen en maakten een wandeling rondom het Jordan pond. Het was zalig rustgevend en al bij al nog een lange wandeling (bijna 6km).








Vervolgens reden we op Cadillac Mountain, waar we een prachtig zicht hadden over het park.




De tijd was aangebroken om terug richting zuiden te rijden. De temperatuur steeg daarbij voelbaar. Op de radio hoorden we verhitte reacties op de ideeën van Obama rond de hervorming van de gezondheidszorg. Obama bleek trouwens net in de buurt van onze route te zijn om zijn gezondheidswet te promoten. We stopten langs het vissersstadje Portland en in Ogunquit om te eten. Op de parking komen we een interessante wagen tegen.















Maar onze route brengt ons uiteindelijk terug bij het beginpunt: Boston. Deze keer checken we in in een hotel in het centrum. Fre waagt er zich aan om even op een no-park plaats te wachten op me de tijd dat ik de valiezen naar de kamer breng. Wanneer ik terugkom, is hij in discussie verwikkeld met een politieagente. Ik haast me in de wagen en hij haast zich weg, maar we vlogen toch wel op de bon zeker! We brengen de wagen terug naar het autoverhuurbedrijf en trekken nog een paar panoramabeelden vanaf de bovenste verdieping van de garage:















Het is mooi weer, dus we besluiten een wandeling door de stad richting park te maken. We lopen de freedom trail af, langs Quincy market en de Old State House.

Canada- Je me souviens

Je me souviens is het officiële motto van de provincie Quebec.

Onze B&B in Montreal was echt super. We werden meteen verwelkomd met een biertje. We startten ons bezoek van de stad in het oude Montréal, dat aan het water ligt. Aan de start van was een mooi panorama te zien van de moderne stad.

Hieronder een foto van Place Jacques Cartier, genoemd naar de ontdekkingsreiziger die de streek rond de rivier Saint Laurent exploreerde in de 16de eeuw. Deze rivier loopt van de Grote Meren in het noorden van de VS, via Montréal en Quebec, naar de Atlantische Oceaan.
Verder bezochten we het Pointe-à-Callière museum over de geschiedenis van Montreal, dat ondergronds nog een aantal archeologische overblijfselen bevat, en de Basilique Notre Dame. De basiliek heeft aan de buitenkant veel weg van die van Parijs.

We wandelden verder, via Chinatown, langs de zeer lange rue Saint-Laurent met vele bars (waarvan we er eentje uitprobeerden), winkels en restaurants. We wilden ook een concert meepikken van de Francopholies maar op dat moment was er net geen concert aan de gang. In de zomer zijn er trouwens enorm veel outdoor festiviteiten in de stad. We aten in het -naar het schijnt- wereldberoemde Schwartz, bekend om zijn gerookt vlees. Ik ben normaalgezien geen fan, maar het was inderdaad wel lekker. Het interieur daarentegen trok op niets (deed ons wat denken aan de beroemde pizzeria in Napels).
De volgende dag startte met een bezoek aan het museum voor schone kunsten, waar we enkel het gedeelte van de Canadese kunstenaars zagen. Ons plan was om nadien naar het nabije park van Mont Royal te stappen, maar daar bleken verschillende ingangen versperd door wegenwerken. Het stikt van de wegenwerken in Canada en het noorden van de VS, maar dat is niet zo verwonderlijk gezien de weersomstandigheden ervoor zorgen dat de wegen er binnen de kortste keren erbarmelijk bijliggen. We namen dan maar de bus richting Oratoire St Joseph, een enorme basiliek die gewijd is aan de patroonheilige van Canada en waar de die hard-pelgrims de trappen op hun knieën beklimmen.

Wegens veel te warm, besloten we wat tijd door te brengen in de geairconditioneerde underground city van Montréal, dat eigenlijk speciaal gebouwd is omwille van de extreme weersomstandigheden (ijskoud in de winter en tropisch warm in de zomer). Onderweg nog een kathedraal bezocht en dan verkoeling gezocht in de winkels en de cinema.
De volgende dag trokken we verder naar het noorden, na een warm afscheid (en een fles bier cadeau) van onze B&B hosts, Daniel en Petra. We stopten onderweg langs Berthier, geboortestad van formule 1 racer Gilles Villeneuve, die in ons land stierf op het Zolder circuit en in mijn reisgids foutief werd omschreven als de broer van Jacques Villeneuve. Verder ook nog veel kerken gefotografeerd, maar dat begon wat afgezaagd te worden. We stopen nog eens in het stadje Trois Rivières vooraleer we langs Quebec reden, naar onze B&B in het nabijgelegen Boischatel. Die avond gingen we kijken naar een vuurwerk van Les Gands Feux de Quebec, een jaarlijkse vuurwerkwedstrijd tussen verschillende landen boven de waterval van Montmorency. Prachtig spectakel, maar ik zal me eens een statief moeten aanschaffen als ik nog eens foto's van vuurwerk wil trekken.
De volgende dag stond een bezoek aan Quebec op de planning, meer bepaald het oude Quebec. De stad doet heel Europees aan en is de enige stad in Noord Amerika die nog oorspronkelijke stadswallen heeft. Parking vinden in deze stad is bijna niet te doen, tenzij je je blauw betaalt. In het algemeen trouwens was Canada vrij duur, niet tegenstaande hun dollar nog lager staat dan de Amerikaanse. De provincie Quebec legt 2 verschillende soorten taxen op bovenop de prijs die aangeduid staat. En in restaurants en café's moet je natuurlijk ook fooien geven. Ik vind dit systeem heel vervelend en bijzonder oneerlijk: niet alleen krijgt het keukenpersoneel niets, maar bovendien hangt de fooi niet af van de vriendelijkheid of gedienstigheid van de ober, maar wel van de prijzen van de maaltijd en het aantal personen.
We hadden het geluk dat we in Quebec waren op het moment dat ze de Fêtes de la Nouvelle France aan het vieren waren, waarbij verklede bewoners aan straatanimatie deden.

Hieronder zie je hoe de mensen soms een hele omweg moeten maken om via de trappen in hun huis te geraken, vooral als ze in het bovenste gedeelte van het huis wonen.

Verder zagen we ook Chateau Frontenac, naar het schijnt 1 van de meest gefotografeerde hotels ter wereld.
We wandelden langs de muren van de citadel, om er vervolgens naar de opheffing van de wacht te kijken. Dat bleek niet met het verwachte tromgeroffel te zijn, maar het was wel grappig om ze daar zo stoïcijns te zien staan, terwijl zoveel toeristen ermee op de foto gaan of er onnozel zitten rond te doen.

Hieronder een foto van 1 van de oude stadspoorten, en eronder eentjevan het theater van Quebec, waar ze net Sherazade speelden.


Het ontbijt dat we in onze B&B in Boischatel kregen, was naar mijn mening het beste van heel onze reis. We startten altijd met een bereiding met fruit, gevolgd door een bereiding met eieren, toast met zelfgemaakte vreemde confituren en boter (appelboter!?) en ten slotte heerlijke wafels. Zo'n zwaar ontbijt is typisch voor Canada, waar vroeger veel arbeid werd verricht buiten in de sneeuw en een volle maag dus onontbeerlijk was. Onze Franse gastvrouw en - heer maakten de meeste dingen zelf. Ze zijn 3 jaar geleden vanuit Frankrijk met hun 3 kinderen naar Quebec verhuisd want ze wilden hun hectische leven helemaal omgooien. Ze gaven hun hoge functies op om hier een B&B te starten. Onze gastvrouw vertelde altijd honderduit, bijvoorbeeld over de positie van de vrouwen in Canada (mijn interesse was natuurlijk direct gewekt). Hoewel ze zich een stuk later dan de Europese vrouwen bevrijd hebben (ze kregen pas stemrecht in de jaren '60), blijken ze nu toch heel wat verder te staan op vlak van gendergelijkheid. Misschien zelfs een beetje té. Ze staan erop om arbeid te verrichten die meestal typisch mannelijk is, bijvoorbeeld aan de wegen werken (en inderdaad, toen we erop letten nadien bleken er evenveel vrouwen als mannen aan de wegen te werken). Het is not done om als vrouw een gezamelijke rekening te hebben met je man en op restaurant wordt altijd een gedeelde rekening gegeven (met exact wat elkeen gegeten heeft, niet zomaar 50-50). We hadden al een paar keer raar opgekeken toen men ons op restaurant vroeg of we een gedeelde rekening wilden, maar nu wisten we dus waarom. Verder heeft het gezinsleven een hoog aanzien, wat betekent dat het heel normaal is dat je niet te laat werkt om op tijd bij de kinderen te zijn, en dat geldt zowel voor vrouwen als mannen. Hieronder een foto vanaf het terras van onze B&B bij maanlicht, met een ietwat te lange sluitertijd genomen, en een foto 's ochtends getrokken.


Onze gastvrouw wist ons ook wat meer te vertellen over iets dat ons was opgevallen tijdens onze roadtrip: er waren nergens runderen te zien in de weiden! Blijkbaar worden de koeien daar constant binnen gehouden en op vaste (en zeer regelmatige) tijdstippen gevoed. Het ziet er dus naar uit dat Europese runderen het toch een stuk beter hebben dan Amerikaanse/Canadese!

Onze derde en laatste dag in de omgeving van Quebec is een beetje in het water gevallen. We werden gewekt met kletterend onweer en het heeft onophoudelijk geregend tot 's avonds. We besloten de Route de la Nouvelle France af te rijden. Deze baan gaat langs verschillende stadjes en dorpjes ten noorden van Quebec, langs de rivier. Een van die stadjes was Ste Anne-de-Beauprez waar we, je raadt het al, een kathedraal bezochten. Ik denk dat ik als vrijzinnige al meer kerken ben binnengeweest dan de doorsnee katholiek...
De rest van de foto's van die dag is niet teveel soeps, oa wegens regendruppels op de lens :s
Dan maar wat trivia vertellen: een van de nationale gerechten van Canada blijkt de poutine te zijn: frieten met kaas erop gesmolten (brokken, geen geraspte kaas) in een saus van aangebrand meel (dat laatste wist onze gastvrouw ons te vertellen). Klinkt niet erg apetijtelijk maar Fre heeft er zich toch aan gewaagd en ook ik heb er dan maar een -slap- frietje van gegeten en ik moet zeggen: het is al even degoutant als het klinkt!
's Anderendaags vertrokken we, deze keer met de zon, richting de staat Maine in de VS. De plaats waar volgens onze gastheer de minder begoede mensen uit Quebec hun vakantie doorbrengen, terwijl de rijkeren naar Florida gaan.

Discovering New England

Toen ik in mijn laatste post schreef dat ik mijn blik weer Oostwaarts zou richten voor mijn volgende trip, had ik iets Aziatisch voor ogen, maar mijn vriendschap met Mieke, en haar beurs voor Harvard, hebben me deze keer naar het oosten van de VS gebracht. Hoofdbestemming: Boston, historisch belangrijke stad voor de VS, maar ook stad met massa`s
studenten. We zouden er ineens een road trip van New England van maken, tezamen met een stukje Canada.
De aankomst aan de Amerikaanse douane was alweer een pain in the ass met uitgebreid verhoor (wat hadden we 4 jaar geleden te zoeken in Jordanië? Euh, prachtige archeologische sites, duh!) en deze keer werden alle 10 vingers gescand. Het bleek drukkend warm en vochtig te zijn en de laatste tijd ook ongewoon regenachtig. Tijdens onze eerste 2 dagen verkenden we enkel Cambridge. We startten in het gebouw waar Mieke werkt en zagen er vanaf het dak (15de verdieping) een panorama van Harvard Yard, met oa de memorial hall, waar enkel studenten binnen mogen.
We wandelden er nadien wat rond tot we werden verrast door een plensbui die bijna 2u duurde. Aangezien we een energiedip hadden en geen paraplu, schuilden we in een studentencafetaria. Nadien metro op richting MIT om er het museum te bezoeken. Toen ik in het museum binnenkwam dacht ik dat ik in nerdland was beland (eerste item was een robotarm) maar het bleek allemaal best wel interessant. Ik had zelfs al van Kismet gehoord, de robot die stemintonatie em gezichtsuitdrukkingen kan herkennen.

Verder nog mooie hologrammen die ik hier niet kan posten wegens copyright, een aantal mechanische kunstwerken, en wat over de geschiedenis van MIT. Blijkbaar kan je er nu ook kunstrichtingen volgen. En net zoals in Harvard is het aantal doctoraatstudenten hoger dan het aantal undergraduate studenten. Na ons bezoek gingen we pauseren in een bar (eerste dag was inderdaad erg à l`aise) met een biertje en literatuur en dan door alweer een plensbui terug naar
Mieke.
Die avond waren we uitgenodigd op een feestje van een collega van Mieke die weg ging. Iedereen bracht een gerecht mee (wij drank). Naast een paar lekkere Amerikaanse gerechten, kon ik ook eens proeven van een Columbiaanse reuzemier (in die mate groot dat er wel degelijk restjes van tussen je tanden blijven plakken!).

Op de terugweg liepen we langs Charles river en uiteindelijk lagen we uitgeteld in bed tegen 1u. De volgende voormiddag bezochten we museum voor natuurgeschiedenis van Harvard, dat ook wel indrukwekend was.

Zeerzonnig en warm die dag trouwens. Na afscheid genomen te hebben van Mieke, haalden we onze huurauto op in Downtown. Bleek een witte Kia te zijn. Best wel ok, behalve dat er geen cruise control is. We reden Westwaarts naar Vermont, door de Green Moutains en bleven slapen in Bennington, dat op de grens ligt met de staten Connecticut en NY. Deze ochtend dan nog even rondgereden daar en wat plaatselijke bezienswaardigheden bezocht (memorial monument en old first church) en gemerkt dat ze hier een equivalent hebben voor de kunstkoeien in Bxl, maar dan met elanden (Moose).
De rest van de dag is samen te vatten als: rijden in de plensende regen doorheen de staat NY. Gelukkig wel op autosnelweg maar ik je verzekeren dat het vermoeiend is om 150 km te rijden met een zicht van soms amper 10m. We moesten een geplande wandeltocht afgelasten wegens stortregen. Aan de Canadese grens scheen de zon dan wel weer, maar daar stonden we
40min in de file om de douane te passeren.