woensdag, april 11, 2007

Dag 10 - Ankor

Hallo,

vandaag was een memorabele dag! Hij begon weliswaar met regen, maar dat zorgde dan weer voor afkoeling. Dat nam niet weg dat het tijdens de namiddag toch zeker 35 graden was en heel vochtig.

Vandaag hebben we dus enkele juweeltjes uit de menselijke beschaving gezien! We begonnen met enkele funeraire tempels van de Rolouos groep. Deze werden voornamelijk in een soort van baksteen en oranje aarde (bevat ijzer) gebouwd. Vele details zijn intussen al verloren gegaan door weer en wind, maar het blijft natuurlijk indrukwekkend. De tempels werden gebouwd ter ere van voorouders (van koningen) of ter ere van een god (Shiva). Indien het ter ere van voorouders was, dan werd de urne in de tempel geplaatst. Na deze tempelgroep hebben we, dankzij het aandringen van Fre want hij stond niet op het programma, een prachtige tempelgroep bezocht namelijk Bantay Srei, de vrouwentempel (omdat er zoveel vrouwen op te zien zijn). In het zonlicht zou de roze kleur van de stenen prachtig zijn uitgekomen, maar zelfs met bewolkt weer was het nog steeds adembenemend! En al die details! Er werd hier wel al heel wat gerestaureerd. Op de middag aten we in 1 of andere eetgelegenheid die er niet zo proper uitzag, maar bon, onze darmen klagen toch nog niet…










Na het eten bezochten we de beroemde tempel van Ankor Wat, het grootste religieuze bouwwerk ter wereld. De tempel uit de 12de eeuw is echt imens (beslaat een oppervlakte van 1km²!) en ook hier zijn massa`s details bewaard gebleven of toch alleszins mooi gerestaureerd. Telkens vertelden de figuren een verhaal (waarvan ik eerlijk gezegd al veel vergeten ben). En er waren heel veel Apsara`s in de stenen gebeiteld, dat zijn dansende vrouwen.We hebben ook makakken gezien. Ik geloof dat we zeker 2.5 uur in de tempel vertoefden en op de duur werd iedereen wel nogal moe van de hitte en het gebrek aan water. Ook onze gids (een vrouw van rond de 60 maar dat is er niet aan te zien, zoals bij de meeste Aziaten). Nadien stond op het programma nog het beklimmen van een heuvel om de zonsondergang te bewonderen, maar aangezien het te bewolkt was hebben we maar een stukje gedaan.









Onderweg in de bus vertelde de gids (een vroegere lerares) over hoe het Pol Pot regime haar leven beinvloedde. Ze heeft moeten liegen over haar educatie (aangezien alle geletterden werden afgevoerd en ”verdwenen”). In 1967 werden haar man en zus afgevoerd en ze heeft ze nooit meer teruggezien. Onze Belgische begeleidster wist dan weer te vertellen dat Pol Pot, in gelijkenis met Hitler, een nieuwe generatie Cambodjanen wilde ”kweken”door Chinese mannen te importeren en die te laten ”kruisen” met Cambodjaanse vrouwen.

Langs de baan merkten we dat de Cambodjanen toch een stuk armer zijn dan de Vietnamezen. Ook langs de tempels lopen massa`s schattige, maar vuile kindjes rond die kaartjes e.d. willen verkopen. De gehandicapte volwassenen zonder armen of benen zijn dan weer het bewijs van wat de landmijnen aanrichten. Een derde van alle landmijnen is nog steeds niet ontmijnd...









--> omgekantelde vachtwagen, die zijn hier altijd te zwaar geladen

Morgen wacht ons opnieuw een prachtige dag met o.a. Ankor Thom. Nadien vliegen we naar Pnom Penh. Ik probeer foto`s op te laden maar het lijkt heel noeizaam te gaan.

Groetjes

Yanna en Fre

Update: fotos opgeladen (13/04/07)

1 opmerking:

Unknown zei

Dag Yanna en Fre, wat een prachtige foto's en interessante verhalen. Het klinkt in ieder geval alsof jullie genieten met volle teugen. Ik geniet ook mee :)

xx Ana